Dzisiaj notka nadprogramowa. Zostałyśmy zaproszone przez Martę (dziękujemy Kochana) do wspólnego pieczenia babeczek. Razem z innymi zaprzyjaźnionymi blogerami miałyśmy do przygotowania red velvet cupcakes. Bardzo się ucieszyłyśmy, bo jeszcze nie miałyśmy okazji ich piec. To był strzał w dziesiątkę - już dawno nie jadłyśmy takich lekkich, puszystych a zarazem wilgotnych muffinek. A lukier... kremowy i waniliowy jest przysłowiową "wisienką" na babeczce. Następnym razem damy mniej kakao do ciasta, żeby było bardziej czerwone i trochę pokombinujemy z kremem. Pieczenie z Wami to czysta przyjemność :) Przepis zaczerpnięty stąd. Podajemy również linki do pozostałych blogów biorących udział we wspólnym pieczeniu babeczek:
Bożena http://
Danusia http://
Gosia http://
Iwona http://
Justyna http://www.tysiagotuje.pl/
Justyna http://
Magda http://
Magda http://
Marta http://
Marzena http://
Patryk i Ada http://
Składniki (na 12 muffinek):
1 1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao (lepiej dać 1 łyżkę i dodać łyżkę mąki)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka octu
50g miękkiego masła
3/4 szklanki maślanki
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
czerwony barwnik
Na lukier:
125g kremowego serka
2 łyżki miękkiego masła
2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami.2. Wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Soda będzie potrzebna później.
3. Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę, następnie dodaj jajko, zapach waniliowy i barwnik. (ilość zależy od koloru jaki chcesz uzyskać). Miksuj do połączenia składników. Do masy dodawaj na przemian suche składniki i maślankę. Gdy składniki się połączą przestań miksować.
4. Sodę wymieszaj z octem - powstanie piana, którą szybko wlej do masy. Całość wymieszaj. Napełnij foremki ciastem do 3/4 wysokości. Nam wystarczyło ciasta na 12 babeczek. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 min. do suchego patyczka. Zostaw do ostygnięcia.
5. Przygotuj lukier: zmiksuj serek z masłem i aromatem waniliowym. Stopniowo zacznij dodawać cukier puder. Jeżeli masa będzie za gęsta, dodaj trochę mleka, gdy za rzadka dosyp trochę cukru pudru. Udekoruj babeczki i jeśli jesteś w stanie się powstrzymać, poczekaj aż lukier zastygnie. :)
Nasze oceny:
Basia: Pychota! Kolor może nie wyszedł tak intensywnie czerwony jak chciałyśmy, ale nie zmienia to faktu, że to jedne z najlepszych muffinek jakie jadłam. Nie można im się oprzeć - musiałyśmy się powstrzymywać, żeby wszystkich nie zjeść od razu :D Moja ocena: 10/10.
Julka: Wyjątkowo udane babeczki - wilgotne i o wyrazistym smaku. Zostały pochłonięte w rekordowo szybkim czasie ;) Moja ocena: 10/10.
piękne są :) widzę, że nikt nie dodał listy blogów które brały udział we wspólnym pieczeniu :)
OdpowiedzUsuńZaraz to nadrobimy ;)
Usuńpiękne babeczki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :*
Dzisiaj światowy dzień pieczenia? Oj to dobrze, że od wczoraj mam upieczonego murzynka, mogę świętować :) ! Twoje babeczki wyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno są pyszne i do tego jakie ładne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/
Hymmm... Moze i ja cos upieke..
OdpowiedzUsuńWspaniałe wyszły Wam te muffinki :)
OdpowiedzUsuńPiękne i bardzo eleganckie babeczki. Dziękuję za wspólnie, miło spędzony czas podczas pieczenia Babeczek Red Velvet… i nie tylko. Danusia :)
OdpowiedzUsuńualala... red velvet... mniam! :)
OdpowiedzUsuńi ta polewa z wierzchu <3
Pyszne ..to fakt..dzięki za wspólne pieczenie..
OdpowiedzUsuńJakie śliczne! Mogę jedną? ;)
OdpowiedzUsuńNo pewnie, częstuj się :)
Usuńmmm... są świetne!
OdpowiedzUsuńŚliczne, takie w sam raz dla mnie ;))
OdpowiedzUsuńBabeczki wiem, że sa pyszne, a te sa jeszcze śliczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)
Pysznie wyglądają :-) dzięki za wspólne miłe pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńŚliczniutkie !
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają, uwielbiam wszelkie babeczki i muffinki! <3
OdpowiedzUsuńwspaniałe babeczki :) pyszności:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólną zabawę! :)
cudny talerzyk!!!
Świetna inicjatywa, a babeczki bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńŚliczne babeczki:) oj zjadłoby się taką teraz;]
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Dziewczyny!
Ale piękne babeczki :P Skusiłabym się ;)
OdpowiedzUsuńdomowe lody - przepis
pomysły na Dzień Matki
Mmmm... Oglądając zdjęcia Waszych babeczek nabrałam ochoty na pieczenie ;) O degustacji nie wspomnę :D
OdpowiedzUsuńŚwietne! Wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńJa niestety nie mogłam do Was dołączyć, ale podziwiam i bardzo żałuję, że mnie taka przyjemność ominęła.
OdpowiedzUsuńTe babeczki są obłędne :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne i na pewno smaczne.
OdpowiedzUsuńAle urocze, jakie równe i piękne :)
OdpowiedzUsuń